تاسیسات آسیا
تاسیسات آسیا

تاسیسات آسیا

انشعاب لوله های فاضلاب

چون فاضلاب تحت نیروی وزن خود حرکت می کند، تغییر مسیرها و انشعابات آن باید برطبق ظوابطی صورت گیرند تا جریان فاضلاب ایجاد نشود.اتصال لوله های فرعی به اصلی نباید تحت زاویه ای کمتر از 45 درجه صورت گیرد و در مواقعی که لوله فرعی اجباراً بطور عمودی به لوله اصلی متصل می شود، باید در محل اتصال زاویه 45 درجه و یا حداکثر 60 درجه داشته باشد. در تغییر مسیر از حالت افقی به قائم، می توان از خم های ربع دایره کوتاه استفاده نمود. درصورتی که لوله از مسیرقائم به حالت افقی درآید، باید از زانویی های ربع دایره بلند، دوخم 8/1 دایره و یا ترکیبی از یک سه راه انشعابی 45 درجه و یک خم 8/1 دایره استفاده نمود.

درمان قطعی بوی بد فاضلاب

مراحل طرح و محاسبه سیستم فاضلاب ساختمان:

برای طرح و محاسبه سیستم فاضلاب ساختمان قدم به قدم مطابق دستور زیر عمل می کنیم:
1- تعیین محل و ترسیم کلیه لوله های قائم و شاخه های فاضلاب و تهویه روی نقشه قائم ساختمان با رعایت نکاتی که در مورد تغییر مسیر و انشعابات لوله ها ذکر شد.
2- تعیین محل و ترسیم کلیه لوله های افقی وفرعی فاضلاب و تهویه روی نقشه افقی ساختمان (پلان) با رعایت نکاتی که در مورد تغییر مسیر و انشعابات لوله ها ذکرگردید.
3- تعیین تعداد واحدهای مصرف وسایل بهداشتی متصله به سیستم فاضلاب.
4- درنظر گرفتن شیب کافی برای لوله های افقی با توجه به امکانات ساختمان جهت شیب و مقدار آن بالای لوله های افقی نوشته می شود.
5- با تذکر این نکته که قطر لوله اصلی فاضلاب به هیچ وجه نباید از قطورترین لوله فرعی که به آن وارد می شود کوچکتر باشد.
6- تعیین قطر لوله های حامل آب باران براساس مساحت پشت بام یا تصویر افقی سطح شیروانی.

آب آشامیدنی

آب مورد نیاز ساختمان
هر ساختمان (یا ملک) که محل سکونت، اقامت یا کار انسان بوده و به لوازم بهداشتی مجهز باشد باید لوله کشی توزیع آب مصرفی، به مقدار و با فشاری که در این متن از مقررات مشخص شده است، داشته باشد.
حتی اگر تنها یک توالت موجود باشد که برای سیفون توالت آن از فاضلاب خاکستری استفاده می کند، این مبحث وجود یک شیر دستشویی به منظور تامین آب مصرفی مورد نیاز را الزامی می داند. به این معنا که در صورت وجود حتی یک عدد لوازم بهداشتی در ساختمان که نیازبه تامین آب مصرفی دارد، تامین آب مصرفی آن ساختمان لازم است. تامین آب مصرفی باید دارای ظرفیت تامین آب مصرفی در فشار و دبی جریان مورد نیاز به منظور عملکرد صحیح وسیله بهداشتی باشد.
آن دسته از لوازم بهداشتی که از آب آن ها برای آشامیدن، حمام کردن، پخت و پز یا در تولید مواد خوراکی، پزشکی و دارویی استفاده می شود، باید منحصرا با آب مصرفی تغذیه شوند. همه لوازم بهداشتی ساختمان باید با آب مصرفی تغذیه شوند.
آب مصرفی برای شستشوی لوازم بهداشتی (مانند فلاش والو، فلاش تانک) یا آبیاری فضای سبز، ممکن است غیر آشامیدنی باشد.

مقاله تصفیه فاضلاب

عمده استفاده از آب غیرمصرفی (فاضلاب خاکستری) مربوط به مواردی همچون شستشوی توالت (مانند فلاش والو و فلاش تانک) یا آبیاری فضای سبز اشاره کرد. امروزه استفاده از آب خاکستری به عنوان راهی به منظور صرفه جویی آب، مورد توجه بیشتر قرار گرفته است.

لوله کشی توزیع آب مصرفی ساختمان ممکن است از شبکه لوله کشی آب شهری یا از شبکه لوله کشی آب خصوصی تغذیه شود.
درصورت تغذیه لوله کشی توزیع آب آشامیدنی ساختمان از شبکه لوله کشی شهری به دلیل دور بودن آن باید از طرف مقامات مسئول قانونی تایید شود.
درصورتی که تامین آب مصرفی ساختمان از شبکه لوله کشی شهری به دلیل دور بودن ساختمان از آن یا دردسترس نبودن منابع عمومی آب مصرفی میسر نباشد، باید از سیستم لوله کشی خصوصی استفاده شود. در واقع، در صورت دور بودن ساختمان از شبکه لوله کشی شهری یا دردسترس نبودن منابع عمومی آب مصرف تامین آب مصرفی ساختمان از طریق سیستم لوله کشی خصوصی انجام می گیرد. توجه داشته باشید که قبل از استفاده و فراهم کردن شرایط بهره برداری از شبکه لوله کشی خصوصی، باید از مصرفی بودن آب اطمینان حاصل کرد که این کار تنها توسط آزمایشگاه های مجهز انجام می پذیرد.

اطفاء حریق با گازهای هالون

گازهای هالون جز ترکیبات هالوژنه (فلوئر، ید، برم و کلر) هیدروکربن ها بوده که به عنوان عوامل «جداساز»، «خفه کننده» و تا حدودی «سرد کننده» به صورت سیستم های دستی و اتوماتیک، میتوان آنها را از پیشرفته ترین انواع روش های اطفا حریق به حساب آورد. نکته قابل توجه این است که در شرایط حاضر، به دو دلیل سمی بودن و داشتن خاصیت تخلیه اوزنی جو، کاربرد این گازها، در بسیاری از کشورهای جهان، اگر در حال ممنوع شدن نباشد به شدت رو به کاهش است این امر بدان حد اهمیت دارد که نهادهایی بین المللی تشکیل شده، که برنامه ریزی برای جایگزینی این مواد و پیگیری عدم استفده از آنها را به عهده دارد، البته تا جایگزینی کامل، کاربرد انواع کم ضررتر آنها ادامه دارد.
مکانیسم خاموش کردن آتش با گازهای هالون، به لحاظ سنگین تر بودن نسبت به هوا، شبیه  CO2 و به لحاظ کاستن از پودرهای شیمیایی می باشد.
به دلیل مشکل بودن نام شیمیایی گازهای هالون، آنها را با شماره های قراردادی معرفی می کنند. بدین گونه که در عدد پنج رقمی نام آنها، رقم سمت چپ تعداد اتم کربن هیدروکربن مربوط، رقم دوم تعداد اتم فلوئور، رقم سوم تعداد اتم کلر، رقم چهارم تعداد اتم برم و بالاخره عدد پنجم تعداد اتم ید را در ترکیب شیمیایی گاز، نشان می دهد. در شرایط کنونی کاربرد هالون های شماره 1352 (CF Br) و 24،2 (CF Br)، که دارای خاصیت سمی کمتر و ایمنی بیشتر و از همه مهم تر دارای خاصیت تخلیه اوزن بسیار پایینی هستند، متداول تر است. هر چه تعداد هالوژن ها در ترکیب بیشتر باشد، خاصیت اطفا حریق گاز بیشتر است.
بعضی خواص عمومی گازهای هالونی که موجب مزیت هایی برای کاربرد وسیع آنها در سیستم های اطفا حریق شده عبارتند از:
1.    قدرت خاموش کنندگی آنها حدود 8 برابر گاز کربنیک است.
2.    عایق الکتریسیته اند.
3.    اثر خورندگی ندارند.
4.    روی دستگاه های حساس و ظریف، رسوب بر جای نمی گذارند.
5.    بدون بو و رنگ بوده و پس از اطفا حریق، با باز نمودن پنجره و یا به کمک هواکش (FAN) به راحتی از فضا خارج می شوند.
6.    برای اطفا انواع حریق های طبقه (C, B, A) موثرند. اما به دلیل تولید سم مهلک فوژن، باید از کاربرد آنها اطفا حریق طبقه D (فلزات قابل اشتعال) جدا خودداری شود.

7.    به دلیل گازی شکل و سنگین بودن، پس از خروج از نازل، به داخل منافظ مواد سوختنی نفود نموده و کلیه نقاط سطوح آتش را تحت پوشش قرار داد و خاموش می نمایند.

شیرهای آبرسان

شیرهای مورد استفاده در تاسیسات آبرسانی:

الف) شیرهای مسیر- که به منظورهای مختلف در مسیر جریان نصب می شوند و در انواع زیر موجود می باشند:

1.     شیر کشویی- این شیر جریان آب را به وسیله یک دیسک که به طور عمودی در مسیر جریان حرکت می کند کنترل می نماید. این شیرها در قسمت هایی از سیستم لوله کشی به کار می روند که بخواهیم مسیر آب را کاملا باز کرده یا ببندیم.

2.     شیر گلویی- این شیر دبی آب را با تغییر اندازه مقطع جریان کنترل می کند. ساختمان داخلی آن طوری است که با چرخش فلکه شیر می توان مجرای آب را تنگ یا گشاد نموده از این طریق افت فشار جریان آب را کم یا زیاد کرد. از این شیرها برای تنظیم دبی و متعادل کردن سیستم استفاده می شود.

3.     شیر زاویه ای- شبیه شیر گلویی است با این تفاوت که به جریان آب زاویه 90 درجه داده آب را عمود بر مسیر جریان خارج می کند. شیر تنظیم دبی رادیاتور نمونه ای از شیر زاویه ای است.

4.     شیر یکطرفه- ساختمان داخلی این شیر طوری است که تنها در یک جهت آب عبور می دهد و در مواردی که بخواهیم از جریان معکوس آب در لوله جلوگیری نماییم به کار می رود.

ب) شیرهای مصرف- همان شیرهایی هستند که به طور روزمره در دستشویی، مستراح و غیره با آن ها سر وکار داریم و در انواع زیر موجودند.

1.     شیرهای تک واحدی- که عمدتا برای مصرف آبسرد و بندرت برای مصرف آبگرم مورد استفاده قرار می گیرند.

2.     شیرهای مخلوط کننده- که برای مخلوط کردن آب گرم و سرد و رساندن آن به دمای قابل استفاده برای شستشو بکار می روند. شیرهای دستشویی و حمام نمونه هایی از شیر مخلوط کننده می باشند.

بست ها و نگدارنده ها- به منظور ممانعت از ایجاد لرزش و تنش در لوله ها در اثر فشار آب و وزن لوله ها، باید لوله ها را توسط بست ها و نگهدارنده هایی که در فواصل مناسب نصب می شوند، در محل خود مستقر نمود. برای رایزرها معمولا تعبیه نگهدارنده هایی در پایین آن ها وطبقه ای که رایزرها از آن عبور می کند کافی است، ولی در مورد لوله های افقی فاصله بین نگهدارنده بستگی به قطر و جنس لوله دارد. بست ها باید از آهن نرم ساخته شوند و بگونه ای نصب گردند که اجازه انبساط به لوله ها داده عایق آنها را خراب نکنند.

انواع لوله های مورد استفاده در آبرسانی:

به دلیل اینکه سیستم لوله کشی آب سرد و گرم مصرفی سیستمی باز است، باید از لوله هایی استفاده نمود که ضدرنگ بوده آب مصرفی را به مواد سمی آلوده نکنند. از طرفی چون این لوله ها اغلب در زیر زمین یا داخل دیوار کار گذاشته می شوند، باید  در مقابل خوردگی مقاوم بوده قدرت تحمل بارهای وارده را داشته باشند. از اینرو در سیستم لوله کشی آب سرد و گرم مصرفی ساختمان عمدتا از لوله های آهنی یا فولادی گالوانیزه استفاده می شود.

مصالح

روی هر طول لوله، هر قطعه از فیتینگ های لوله کشی و هر یک از لوازم بهداشتی باید نام یا مارک سازنده، به طور برجسته، با مهر پاک نشدنی نقش شده باشد. تعیین علامت برای جنس لوله به سازنده بستگی دارد. اگر هیچ استانداری وجود نداشته باشد یا استاندارد، مشخص کردن جنس لوله را الزامی نکرده باشد، همچنان شناسایی سازنده توسط شماره الزامی است.

مصالحی که در تاسیسات بهداشتی ساختمان به کار می رود باید طبق دستورالعملی نصب شود که در استاندارد هر یک داده شده است.

درصورتی که دستورالعمل از استاندارد در دست نباشد، نصب هر یک از مصالح باید با رعایت راهنمای کارخانه سازنده صورت گیرد.

درصورتی که دستورالعمل استاندارد یا توصیه های کارخانه سازنده هر یک از مصالح با الزامات مندرج در این مبحث از مقررات ملی ساختمان مطابقت نداشته باشد، نصب هر یک از مصالح، باید طبق الزامات این مبحث صورت گیرد.

نصب اجزاء سیستم لوله کشی باید مطابق الزامات استاندارد مرجع آن انجام شود. درصورتی که استاندارد خاصی وجود نداشته باشد، دستورالعمل های سازنده باید اجرا گردد. برای مثال، از آنجا که استانداردهای کمی برای نصب شیرها وجود دارد، در مورد آن ها باید از دستورالعمل های سازنده استفاده شود.

لوله فیتینگ و دیگر اجزای لوله کشی غیر فلزی باید گواهی آزمایش و مطابقت آن با استانداردهای مراجع صلاحیت دار بهداشتی را داشته باشد.

لوله غیرفلزی و اجزاء و اتصالات مربوط به آن ها شامل حلال ها، پرایمرها، روان سازها و نوارهای آب بندی به کار رفته در سیستم های لوله کشی، باید آزمایش شده و دارای تاییدیه مطابقت با استانداردهای مراجع صلاحیت دار بهداشتی باشند. این نکته شبکه توزیع آب، لوله کشی و اتصالات سیستم فاضلاب و اجزای سیستم لوله کشی پلاستیکی را دربر می گیرد ولی به لوله ها، اتصالات، شیرها، مواد اتصالی، واشرها و ضمائم محدود نمی شود. به علاوه، لوله ها، وصاله ها و دیگر اجزای لوله کشی غیر فلزی، که در لوله کشی آب مصرفی ساختمان به کار می رود، باید گواهی مراجع صلاحیت دار بهداشتی را برای استفاده در سامانه توزیع آب آشامیدنی داشته باشند. این بخش برای اجزایی که فقط شامل قطعات پلاستیکی است ماننده شیرهای برنجی با بدنه پلاستیکی یا برای اتصالات وسایل بهداشتی مانند شیرهای قطع و وصل وسایل بهداشتی بکار نمی رود.